Huisarts Helmond | Dokterspraktijk G. Di Giulio

U bent hier: Welkom arrow Gezondheid arrow Astma / COPD arrow Heb ik COPD?
Heb ik COPD?

 

1) Hoest u meerdere malen per dag? 2) Hebt u regelmatig last van slijm? 3) Bent u wel eens kortademig 4) ouder dan 40 jaar? 5) Rookt u of heeft u gerookt? 

Beantwoordt u meer dan 3 vragen met ja, dan is het aan te raden een longfunctietest te doen. U kunt hiervoor een afspraak maken met de assistente.

Wanneer u rookt en vaak moet hoesten, is dit een teken dat er iets aan de hand is. Zeker wanneer u last hebt van het zogeheten ‘rokershoestje’ en daarbij soms slijm omhoog komt.
Veel mensen denken dat kortademigheid normaal is als ze ouder worden. Dat is zeker niet zo. Het ademvermogen gaat wel iets achteruit, maar de ademhaling moet ook op hoge leeftijd zonder problemen verlopen. Wanneer u een piepende ademhaling heeft of kortademig wordt bij traplopen of wandelen, is dat voldoende reden om naar uw huisarts te gaan.  

Uw ademvolume zou bepaald dienen te worden wanneer u verhoogd risico heeft op COPD. Wanneer u denkt dat u tot de beschreven risicogroep behoort en uw arts heeft uw ademvolume nog niet bepaald, dan is het verstandig om contact op de te nemen.

 

Longfunctietest 

De assistente meet de longfunctie om vast te stellen of er sprake is van COPD en zo ja, in welke mate. Longfunctieonderzoek (blaastest) geeft aan hoe goed de luchtwegen en de longen (nog) werken 
U blaast op een mondstuk en het apparaat meet de toestand van uw longen. Er moet drie maal geblazen worden om betrouwbare gegevens te verkrijgen. Eventueel krijgt u daarna een medicijn dat de luchtwegen wijder maakt. Na vijftien tot dertig minuten wordt het onderzoek herhaald om te meten of het medicijn werkt.

 
< Vorige   Volgende >
 
 
 
 

 


Wie is er online